2024-05-24 av Lina Nilsson
Studentpresent
Checklista på saker inför utspringet
Så fixar du ett lyckat utspring åt studenten
Utspringet på studentdagen är ett av de renaste lyckorusen som en person kan uppleva. Här har vi samlat allt som du behöver veta för att förbereda dig på att ta emot studenten som springer ut på ett varmt och välkomnande sätt. Om du följer de här enkla stegen på vår checklista så kan du helt enkelt inte misslyckas!
Den stora dagen är här. Du har sett till att plakatet finns redo, björkris finns vid ytterdörren, de blågula ballongerna är uppblåsta och studentpresenterna är inslagna. Snart kommer studenten ni ska fira springandes ut från skolan, lycklig, pirrig och förväntansfull. Och för att göra den här viktiga händelsen till den bästa, kan det vara bra att se till att du har läget under kontroll och att utspringet blir till det bästa. Men vad ska man tänka på? Vi hjälper dig.
Läs även: Guide - hitta rätt studentpresent 2024
Checklista på saker du inte får missa inför utspringet
Oavsett om du själv ska ta studenten eller är en anhörig som håller på att planera dagen, kan du ha nytta av vår checklista för att se vad som förväntas och är bra att veta inför utspringet. Stäm av dina förberedelser med oss så du vet att du är inne på rätt spår!
1. Studentplakatet
En bild på studenten som bebis plus namn och årskurs fastklistrade på ett plakat av trä som hjälper studenten att hitta fram till dig efter utspringet. Enkelt att ordna och väldigt festligt – studentplakatet är ett helt enkelt ett måste! Det är roligt för studenten att se, och han eller hon vill inte vara den enda utan plakat ju! Se till att hålla plakatet högt och tydligt för att studenten inte ska tvivla på vart han eller hon ska ta vägen för att bli omfamnad av sina nära och kära.
2. Saker att hänga runt halsen
Det finns massor av saker du kan välja att hänga runt halsen på studenten i samband med utspringet. Det kan vara en studentbukett, en studentnalle, en visselpipa (för att verkligen höras på flaket!) eller en studentpresent. Om du är en förälder kan du ge något litet för att sedan ge en större present på studentmottagningen. Eller varför vänta? Kanske har du inte möjlighet att närvara på mottagningen men ändå vill lämna över present personligen – häng den runt halsen! Om du vill ge bort en upplevelse från oss kan du hänga boxen med värdebeviset runt halsen på studenten. Det tar nästan ingen plats och väger lite – men är ändå värt så mycket!
3. Konfettikanoner
Inget är festligare än konfetti! Det regnar ned på allt från bröllop,till födelsedagar och årsdagar. Ta med en konfettikanon till studenten för att ha den där festliga känslan på utspringet som bara konfetti kan ge!
4. Kamera
Säg cheese! En bra kamera är obligatoriskt att ta med sig till utspringet. Studenten händer ju bara en gång så se till att få några bra bilder på studenten och de anhöriga för att föreviga ögonblicket. Och varför inte ta med en engångskamera att hänga runt halsen på studenten för att kunna ta egna bilder från flaket?
5. Samla familjen på ett och samma ställe
Ett riktigt måste! Se till att hela familjen och alla anhöriga som vill fira studenten är samlade på ett ställe. Hitta en gemensam plats så det blir lätt för studenten att hitta er och bli ordentligt firad!
Extra tips:
De här tipsen är inte obligatoriska men är ändå bra att ha i åtanke. Vi har även listat extra saker att packa med inför utspringet, så du kan se dig själv som räddaren i nöden om du har med några här sakerna i din väska. Det blir som ett first aid-kit för studenten.
- Ta med platta skor till studenten: Studenten har en lång dag framför sig. Om det är en tjej med högklackad kan det vara väldigt uppskattat om du har med dig ett par platta skor så att hon kan vara mer avslappnad på flaket och slippa tänka på sina ömma fötter.
- Var ute i god tid för att få en bra plats: Den här punkten säger sig själv, eller hur! Vid de flesta utspringen är det flera klasser som springer ut under samma dag, så var ute i god tid för att inte riskera att hamna långt bak i folkmassan. Ett tips är även att meddela studenten vart ni står. Sikta in er på ett riktmärke, kanske ett närliggande träd, en busshållskur eller liknande som gör det enkelt för studenten att hitta er.
- En extra tröja: Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder! Om det är kyligt i luften kan det alltid vara uppskattat med en extra tröja. Studenten kommer ju säkert bli blöt på flaket och vara utomhus länge vilket gör att det snabbt kan bli kallt vid kyligare dagar. Och ta med ett paraply såklart om det regnar!
- Kom uppklädd: Studenten har nu sitt finaste på sig på sin stora dag. Se till att du också är uppklädd för att matcha stämningen och visa att det är en högtidligt dag för dig också!
- Inga sura miner: Lämna vardagsbekymren bakom dig och fokusera på studentens stora dag. Även om det är något som tynger dig så se till att ändå ta på dig din bästa min. Det är ju vanlig vett och etikett men kan vara lätt att glömma ibland!
- Huvudvärkstabletter: Var den som blir räddare i nöden. Hela dagen har varit pirrig och spänd, dessutom har man som student säkert glömt bort att dricka tillräckligt med vatten. Se till att ha en huvudvärkstablett i väskan, så spänningshuvudvärken försvinner och den glada dagen blir bekymmersfri.
- Vattenflaska: Går ju lite hand i hand, med ovanstående punkt. Man kan aldrig dricka för mycket vatten och det kommer garanterat behövas lite extra på studentdagen. Oavsett om det har att göra med strålande sol och värme, eller om studenten skålat i bubbel!
Varför har vi utspring?
Utspringet är en av de äldsta traditionerna i samband med studenten. Enda sedan gymnasieutbildningen började i Sverige 1864 har utspringet (och studentmössan!) varit stående inslag i examensfirandet. Fram till 1968, när man moderniserade skolan, satt eleverna och gjorde sina slutprov hela dagen på studentdagen. Därför blev ögonblicket när de äntligen blev fria och springa ut till de väntande föräldrarna och vännerna så euforiskt. Lyckoruset i samband med utspringet finns kvar ända in i våra dagar!
Utspringet håller på ungefär en halvtimme där de anhöriga får tid att gratulera, ge han eller hon studentpresenter, och fira studentens prestation.
Efter utspring, fotografering, firande, studentpresenter och studentmottagning så är det dags för studenterna att ge sig ut i natten för dans och ännu mera fest. Men när allt firande, och eufori, lagt sig så måste man ju såklart tacka för uppvaktningen man fick. När man klistrar på det sista frimärket och lagt kuvertet på brevlådan - då har man knutit ihop säcken för studentfirandet och man kan pusta ut.
Läs även: 15 sätt att skriva tackkort som student
Sammanfattning:
Att springa ut från skolan med den vita hatten på huvudet är en känsla av stolthet och frihet. Det är vår plikt som anhörig att ta emot studenten med öppna armar, hänga blommor kring dens hals och fira! Givetvis måste vi även fotografera så att vi, får både oss och studentens skull, kan se tillbaka på den stora dagen för alltid. Den här dagen ska han, eller hon, inte behöva tänka på någontíng mer än att fira, så det är vår plikt att tänka på sakerna runt om. Och, egentligen, så är det viktigaste att man finns där och äter lite mat tillsammans. För när man tar studenten ska man inte behöva fira ensam. Jag önskar dig en fin studentmottagning!
Läs även: Planera studentmottagningen - en checklista och tips