Vad säger du om att sväva fritt på flera hundra meters höjd? Vi säger att det är en otroligt häftig upplevelse. Ta möjligheten att flyga som en fågel medan du njuter av vinden i ansiktet med synen av Sveriges vackra landskap under dig. Under våra tandemflygningar så är du alltid tillsammans med en erfaren instruktör.
Om du någonsin drömt om att kunna flyga och sväva fritt så är skärmflygning en upplevelse för dig. Den är spänningsfylld men samtidigt enkel och trygg.
Skärmflygningen sker tillsammans med en erfaren instruktör och inleds med information, flyglära och test av utrustning. Upplevelsen tar ca 1-2 timmar varav flygningen tar ca 15 minuter beroende på väderförhållanden.
Det finns tre olika metoder att starta:
- Start från ett berg eller från en brant sluttning.
- Start genom vinsch på ett platt öppet fält.
- Start med paramotor på öppet fält. (Läs mer om vår upplevelse flyg paramotor här)
I Sverige finns det inte så många höga berg att starta ifrån. Därför är det ganska vanligt att starta flygningen med vinschning. Det lämpar sig bra för flygning vid utbildning eftersom det oftast går att vinscha i olika start och vindriktningar. Starter ifrån berg eller branta slutningar är mer vindriktningsberoende.
Innan en start förbereder tandempiloten alltid flygningen genom att inspektera startområdet och de aktuella vind- och väderförhållanden på plats. Sedan packas utrustningen upp och läggs fram för kontroll, allt för att upplevelsen alltid ska vara maximalt säker.
När kontrollen av utrustningen är klar, ni har fått på er personlig utrustning och selen är justerad och klar - så är det dags att börja flyga.
Vid en start drar alltid tandempiloten upp skärmen i luften först och ser till att ha kontroll på skärmen. Sedan sker starten genom att vända om i flygriktningen och ta fart med några steg framåt. Om vinden är idealisk behövs det oftast bara några få korta steg för att komma igång med flygningen. Om det är lätt eller ingen vind sker starten genom att springa igång skärmen med en rusning framåt.
Flygskärmar är enkla att manövrera och konstruktionen är mycket stabil. Tack vare skärmens design strävar den alltid efter att flyga rakt fram med piloten och passageraren mitt under.
Att landa är mycket enkelt och odramatiskt. En väl genomförd landning är som att kliva ner från en stol, och sedan ta några steg framåt. Landningsprinciperna lär man sig grundligt vid utbildningen/flygläran.
Hur ska jag klä mig för skärmflygning?
Flyger jag själv?
Nej, upplevelsen avser en tandemflygning, vilket innebär att du flyger tillsammans med en erfaren instruktör som hjälper dig få en så härligt och njutningsfull upplevelse som möjligt uppe i det blå.
Tandemflygning innebär att du flyger tillsammans med en instruktör. Du förankras framför piloten, i en egen sele, och hjälper till vid starten genom att springa rakt fram. Under flygturen ger instruktören dig instruktioner kring hur du ska göra. Sen är det bara att njuta av utsikten, tystnaden och upplevelsen.
Kan vem som helst flyga?
Hur stora är skärmarna man använder och hur länge kan man flyga?
De flesta skärmar som används vid skärmflygning idag har ett vingspann på 10-13 meter. Flygskärmarna har i allmänhet ett glidtal på uppemot 1:8, de glider med andra ord åtta meter framåt för varje meter de sjunker. Storts sin storlek är skärmar mycket enkla att manövrera och kan svänga mycket snävt och med stor precision. Skärmar kan flyga i mellan 20 och 50 km/h.
Flygskärmarnas prestanda är idag sådana att det går att flyga längre distanser och stanna i luften i åtskilliga timmar. Världsrekorden i distansflygning är drygt 45 mil (USA) och rekordet för tid i luften är över elva timmar. Men så länge kommer inte inte er upplevelse äga rum.
Hur startar man sin skärmflygning?
Det finns tre olika metoder att starta skärmflygningen, vilken som används vid just din upplevelse beror på vart flygningen utförs.
De tre olika startmetoderna är:
Sverige är ett förhållandevis platt land med få höga och etablerade berg att starta ifrån, vilket gör att starta med vinschning är en vanligt förekommande metod.