
Påsken är som många andra högtider fokus på gemenskap och god mat, och vad vore påskfirandet utan ett vackert uppdukat påskbord? Med färgglada dekorationer och klassiska påskrätter blir det en riktig fest för både stora och små.
Men vad har man egentligen på påskbordet? Svaret är att du kan ha med precis det du själv tycker om, men det finns vissa klassiska inslag som hör till. Påsken är en av årets alla mathögtider och en sak är säker - ägg står i centrum! I Sverige äter vi ungefär 70 miljoner ägg under påskhelgen. Men vad kan man bjuda på mer än ägg? För att du inte ska missa något så har vi satt ihop en checklista här nedan- fylld med alla godsaker som gör påskfirandet komplett.
Läs även: Varför firar vi påsk i Sverige?
Påsken är som bekant en tid för att umgås med nära och kära och vad passar då inte bättre än att bjuda in till en klassisk påsklunch. Det svenska påskbordet är en höjdpunkt för många och inte minst dem som har väntat ända sedan julafton för att få äta den klassiska buffén igen, även fast påskbuffén är något lättare och innehåller mer fisk och grönsaker än julbordet. Men vad som klassas som det traditionella eller klassiska påskbordet är olika beroende på familj och vad du är uppväxt med att äta. Vissa familjer kanske inte kan tänka sig en lunch utan påskskinkan, medan andra familjer aldrig ens hört talas om den så kallade påskskinkan.
Vad du väljer att inkludera på ditt påskbord är med andra ord helt upp till dig, men något vi kan komma överens om är att det är en riktig fest för smaklökarna. Så, samala dina vänner och familj runt ett bord fyllt av utsökta delikatesser som sill, lax, lamm och potatis och fira in påsken tillsammans.
Läs även: När är påsk 2025?
Varma rätter
Potatis
Köttbullar
Prinskorv
Potatisgratäng
Janssons frestelse
Västerbottenpaj
Lamm
Om du eller någon i ditt sällskap är vegetarian finns det självklart många läckra alternativ att bjuda på, och det behöver absolut inte bara vara sallad. Det finns många spännande och utsökta rätter, både vegetariska och veganska att laga till påskbordet. Till exempel kan du byta ut ansjovisen i Janssons frestelse mot kapris eller ersätta påskskinkan med en ugnsbakad rotselleri med senapstäcke.
Och vill du ta dina kunskaper inom vegetarisk matlagning till nästa nivå och imponera på dina gäster, gå då en vegetarisk matlagningskurs och lär dig olika tekniker och smakkombinationer som gör ditt påskbord till en kulinarisk upplevelse för alla gäster.
Ja, vad har vi kommit fram till? Jo, att påskbordet är en av höjdpunkterna under påsken - nästan lika viktig som påskäggsjakten. Oavsett om du följer gamla familjetraditioner eller skapar nya, är det viktigaste att påskmaten innehåller mat som du och dina gäster verkligen tycker om. Ni kanske föredrar det traditionella påskbordet med sill, lax och lamm eller så väljer ni att utforska nya rätter som skagencheesecake eller auberginesill och provar nya smaker. Men oavsett vad du väljer att servera så är det gemenskapen och umgänget som står i fokus. Så duka upp, njut av härliga smaker och fira in våren med ett festligt påskbord - Glad påsk!