Just nu upp till 55% rabatt  - Fri frakt & Hemleverarns (Läs mer)

2024-11-12 av Filippa Bergsten Belin

Julklappstips

Hur många julklappar får era barn?

I den här texten går vi igenom adventskalendrar, tre klappar-regeln som blivit en oerhört populär trend bland oss svenska barnfamiljer, huvudklappen och självklart lite julklappstips. 

Men hur många julklappar får egentligen era barn? Antalet julklappar som varje familj köper påverkas av olika faktorer, som familjens ekonomiska situation och egna traditioner kring klapparna. Vissa väljer att ge sina barn ett enda stort efterlängtat paket som de önskat sig hela året, medan andra väljer att ge flera mindre gåvor. Nedan förklarar vi och reflekterar över detta lite närmare. Häng på!

Läs även: Julklappstips - Stora julklappsguiden 2024.

Vad kan man ge barn i julklapp?

Att välja julklappar till barn kan vara en rolig men ibland även svår uppgift. Det finns en mängd olika kategorier av presenter som kommer glädja, och valen beror oftast på barnets intressen och personliga preferenser. Den klassiska klappen att ge till de yngre barnen är leksaker och det kan vara allt ifrån gosedjur och byggklossar till actionfigurer, spel, pärlplattor eller en bioupplevelse.

Som ni kanske förstår så brinner vi för upplevelser. För en upplevelse skapar minnen och de bär vi med oss, från vår barndom och resten av våra liv, tillskillnad från den blinkande bilen som ger oss migrän av alla sina hysteriska ljud. Att ge en upplevelse till sitt barn gör även att det skapar kvalitétstid tillsammans och ni får en rolig stund ihop. För de barn som drömmer om att bli konstnärer kan vi rekommendera en målarkurs för barn, eller varför inte en utmana er i en äventyrsbana tillsammans där ni får klättra och utmana er högt uppe bland trädkronorna?  Det här kommer garanterat skapa skratt och ni får något att se fram emot. Och det bästa av allt? Du kommer slippa huvudvärken som tränger sig på redan i mellandagarna.

Hur många julklappar får era barn?

Tre klappar - regeln

En annan populär julklappstradition är den så kallade "tre klappar - regeln". Detta innebär att varje barn får tre julklappar var - en sak det vill ha, en sak det behöver och en överraskning. Denna strategi har blivit omtyckt av många föräldrar som vill skapa en balans mellan att tillgodose barnets önskningar, men samtidigt erbjuda praktiska gåvor.

  • Vill ha: Julklappen som barnet vill ha är oftast något som har fångat barnets uppmärksamhet så pass mycket att den finns med på önskelistan. Det kan vara allt ifrån en leksak som de tittat på med stora ögon på i leksaksaffären, det nya häftiga dataspelet eller att få köra gokart som barnet länge drömt om.
  • Behöver: Den julklappen som barnet behöver, har som syfte att täcka praktiska behov. Det kan vara något som bidrar till barnets utveckling som en speciell bok, vinterskor, strumpor (men låt oss vara ärliga, vi vet vad de egentligen tycker om att få det) eller en skolväska. På detta sätt ser föräldrarna till att barnet även får något som är funktionellt och användbart. 
  • Överraskning: Till sist har vi the big Ö - Överraskningen! Det är denna julklapp som ofta skapar mest spänning. Det kan vara något som barnet inte förväntat sig, och det är många föräldrar som sparar med att ge den här julklappen som den sista under julklappsutdelningen. Det kan vara allt från något som barnet pratat om under hela året, som en upplevelse ni ska göra tillsammans eller ett tv-spel som han eller hon trodde skulle stanna kvar i önskelistan många år framöver.

    Läs även: Hur mycket köper vi julklappar för?

En huvudklapp

Många familjer väljer att ge sina barn en julklapp som kanske är lite dyrare, något som barnet har önskat sig allra mest. Det kan vara något stort och speciellt som har funnits med på önskelistan under en längre tid. Den här speciella julklappen är ofta den som barnet har drömt om och längtat efter, och för många blir det ögonblicket när de äntligen får öppna den som höjdpunkten på julafton. 

Huvudklappen, som det också kallas, är inte bara materiella saker utan det inkluderar även upplevelser. Såklart. Tänk att kunna bidra till glädjen som uppstår när sonen inser att han ska få flyga en helikoptertur tillsammans med dig, eller att din adrenalintokiga dotter ska få köra en riktig supersportbil med vår nya upplevelse junior supercar experience.
Hur många julklappar får era barn?

Adventskalendrar

Det finns familjer som väljer att ha en adventskalender där barnen får öppna en liten julklapp från den 1a december, fram till julafton. Detta sätt skapar en förlängd förväntan och spänning som sträcker sig genom hela månaden fram till den stora finalen på julafton. 

Adventskalendern kan ta form på många olika sätt. Till exempel kan det hänga små paket från ett snöre som man satt upp på väggen, en liten trälåda med 24 små lådor i eller en stickad duk med fickor där det fyllts på med överraskningar, som kan vara allt från små leksaker och chokladbitar - till små klädaccessoarer eller ett presentkort på bio.

Läs även: Hur gör man en egen julkalender

Julklappsutdelning - på förmiddagen eller eftermiddagen?

Vissa familjer håller i julklappsutdelningen på förmiddagen. Barnen vaknar tidigt och ögonen glittrar med spänning för att rusa ner till den pyntade julgranen för att hitta en samling av vackert inslagna julklappar, dekorerade med band och rosetter. På detta sätt gör man även i USA, där julen stora dag är på juldagen. Här tror man att tomten kommer natten mellan julafton och juldagen och han lämnar julklapparna under granen, när han tassat in i huset. Därav är det tradition att julklappsutdelningen sker på morgonen, eftersom tomten aldrig dyker upp under dagen.  

Här i Sverige så delar vi oftast ut julklapparna efter att vi sett klart på Kalle Anka (våran viktigaste tv-timme på hela året). Det har nästan blivit mer av en regel än ett undantag att strax efter 16.00 börja spana efter allas vår favorit- tomten! 

Läs även: Julens 5 viktigaste hålltider

Barn som inte får några julklappar alls

Man får inte glömma bort att vi lever i en orättvis värld, där alla inte har samma förutsättningar. Att kunna ge sina barn julklappar på julafton, är något som borde vara en självklarhet för alla men tyvärr är det inte så. För många barnfamiljer, ja det skulle räcka med en familj så är det en för mycket, lever i fattigdom i Sverige och det finns barn som inte får något på julafton alls. Om man har en slant över, så tycker vi att man ska skänka detta till organisationer som hjälper barnfamiljer som lever i fattigdom. Man kan aldrig ge för lite.

Vi på happy-day.se delar varje år ut upplevelser i våra presentboxar till Svenska Kyrkan, som de sedan delat ut till familjer med ekonomiska svårigheter. Inget barn ska behöva sitta utan en julklapp på julafton.

Läs även: Vart kan man lämna julklappar till behövande

Sammanfattningsvis:

Det som är viktigt att komma ihåg, och som kan glömmas bort, är att julen faktiskt handlar om familjen, kärlek, omtanke och medmänsklighet. Ta hand om varandra, krama varandra, ge julklappar i lagom mängd, och skänk något till barnfamiljer som har det ekonomiskt svårt - då har vi skapat julens magi på riktigt.