Populära sökningar
Julen är en tid fylld av kärlek, vänskap och omtanke. Och att ge julklappar är en viktig del i julfirandet för många. Men frågan är hur mycket man bör spendera på julklappar egentligen. Det är en väldigt individuell och personlig fråga som varierar från person till person och beroende på vad man har för relation till personen.
Att köpa julklappar är en tradition som fyller december med glädje. Det är en tid på året då vårt fokus ligger på våra medmänniskor och vi vill bidra med kärlek och skapa gemenskap. Vi söker med ljus och lykta efter den perfekta gåvan som kommer ge dem vi håller kär ett leende på läpparna. Men när köper man egentligen julklappar?
Det finns inget speciellt startskott som säger när det är dags att köpa julklappar, och det varierar på individuella preferenser och traditioner. Många människor börjar sin julklappsshopping några veckor eller, till och med, månader före julafton för att undvika stressen och trängseln som ofta förekommer i butikerna.
Många väljer att köpa julklappar redan i juli månad för att sprida ut alla utgifter som tillkommer under juletider. Medan andra personer föredrar att vänta med att köpa julklappar till bara några dagar eller till och med dagen innan (!) julafton. Det behöver inte handla om att de skjuter upp julklappsinköpen till sista minuten utan snarare för att det är en tradition i sig själv.
Oavsett om du är en person som planerar dina julklappar långt i förväg eller dagen innan julafton, är det gemensamma målet detsamma. Att göra julen till en tid av glädje, kärlek och överraskningar. Men det finns några aspekter som kan vara bra att fundera över innan du ska inhandla årets julklappar. Nedan listar vi 4 punkter som kan vara bra att tänka på inför årets julhandling.
Sätt en budget
Tänk på hur din ekonomiska situation ser ut innan du köper alla julklappar. Det är alltid bra att köpa något som du har råd med om du vill köpa en julklapp till någon. Och att göra en budget inför köpen är en bra start, på så sätt kan du se hur mycket du kan lägga på julklappar för att slippa att den inre stressen över din ekonomi ska ta över julens magi.
Fundera över hur din relation till personen ser ut
Familjemedlemmar och nära vänner kanske förtjänar något extra eller en något dyrare gåva, som verkligen visar hur mycket de betyder för dig. Det kan till exempel vara en helikoptertur till din mamma, eller chansen att köra världens snabbaste bil till din pappa om det är hans allra största önskan.
Något mer avlägsna släktingar som du bara träffar på födelsedagar och julafton, kan få en mer symboliks gåva som representerar uppskattning och tanke, utan att den nödvändigtvis behöver vara så kostsam. Det kan vara bio för två eller något fint ljus. En symbolisk julklapp är precis lika meningsfull som dyr.
Tänk på vad personen har för behov eller hobbys
Vet du med dig att personen du ska köpa en julklapp till sagt något under året, som den skulle vilja köpa eller har behov av. Men ännu inte köpt det själv? Perfekt! Då blev julklapps letandet genast så mycket enklare. Fundera över om personen har sagt något specifikt, för det är en väldigt bra vägledning när det är dags att handla julklappar. Det kan vara allt från att dem nämnt att dem vill åka på en räkfrossa eller är i behov av en massage, och vi kan lova att personen kommer att bli glad för att du kommer ihåg vad ni pratat.
En annan genomtänkt julklapp, är att ge bort något som relaterar till personens fritidsintressen och hobbys. Har personen ett intresse av att laga mat kan en matlagningskurs eller ett köksredskap som det länge suktat efter bli en fullträff!
Ge bort en upplevelse istället för materiella ting
Vårt fjärde och sista tips är att ge bort en upplevelse istället för något materiellt. En upplevelse är något som ni kan uppleva tillsammans och minnas länge, det kan vara en middag på restaurang, biobiljetter, konsertbiljetter eller en dag på spa. Upplevelser skapar minnen som vara längre än en fysisk present och du ger inte bort något som ställs på hyllan eller glöms bort längst in i garderoben.
Traditionen att utbyta presenter med varandra under julafton började redan under medeltiden, en tid då julen firades på olika sätt runt om i världen. Men det dröjde enda fram till slutet på 1700-talet innan det blev ett mer vanligt förekommande inslag i julfirandet.
Till en början handlade julklapparna om att ge bort enkla och egentillverkade presenter, så som en ved docka eller halmfigur. Och traditionen att ge gåvor under julen har sina rötter i den kristna tron och berättelsen om Jesu födelse. Enligt evangelierna så mottog Jesusbarnet gåvor från de österländska stjärntydarna, vilket många anser vara de allra första julklapparna. Men vart kommer själva ordet julklapp ifrån då? Jo, det kommer ifrån bondesamhället där man brukade gå runt i byn och klappa på dörren för att sedan kasta sin inslagna gåva med en passande dikt. Det var med andra ord mer av ett skämt och bus, men har under senare tid utvecklats till en tradition där gåvor oftast placeras under julgranen eller i julstrumpor. Under årens lopp sedan den första julklappen har traditionen kommit att inkludera en mängd olika presenter, från leksaker och köksredskap till kläder och upplevelser. Den traditionella julklappen symboliserar även den kärlek och omtanke som vi känner för våra nära och kära under denna magiska och speciella högtid.
Läs även: Varför firar vi jul?
[Källa: So-rummet.se]
Sammanfattningsvis kan vi alla komma överens om att det inte finns någon fastställd tidpunkt för att börja köpa julklappar. Det är upp till var och en att avgöra när man vill börja inhandla det tomten ska ge bort. För många är själva processen att handla in, för att sedan sätta sig och slå in julklapparna, en del av den varma och mysiga stämningen som tillhör julen.
Priset på julklapparna är inte heller avgörande. Utan det är omtanken bakom presenten som verkligen räknas och ger dess stora värde. Det handlar om att visa uppskattning och kärlek till dem man ger gåvorna till. En genomtänkt present, oavsett prislapp betyder oftast mer än något dyrare.