Populära sökningar
Julbordet är en av de viktigaste höjdpunkterna under julsäsongen och utgör en stor del av firandet. Det är en festmåltid som inte bara fyller magen utan också hjärtat med glädje. Det svenska julbordet, som är känt för sin stora variation av rätter, är ett gastronomiskt äventyr med traditionella smaker och lokala delikatesser.
Förberedelserna inför julafton, med både julklappar och julbord, börjar oftast några dagar, ibland veckor, innan för att man inte ska glömma bort något. Familjerna samlar för att laga och baka tillsammans, och doften av kanel och nejlika fyller hemmen. Julskinkan griljeras med en härlig blandning av senap och sirap, för att få den perfekta smaken. Köttbullarna rullas för hand med kärlek och omsorg, medan sillen läggs in med noggrannhet för att ge olika smaker och variationer. En hektisk och rolig tid för att skapa det perfekta julbordet som kommer att glädja, och mätta, alla gäster på julafton.
Att äta julbord är en tradition som har följt med oss sedan vikingatiden, då kallat “dricka jul”. Men det var först under medeltiden som det kristina julfirandet nådde Sverige. Eftersom det var en romersk-katolsk sed så fastade man under advent, vilket innebar förbud mot att äta kött. Fastan bröts på julaftonskvällen och då fick man äntligen frossa i kött av olika slag.
Genom åren har det varit många diskussioner om vad som egentligen hör hemma på ett julbord och flera olika maträtter har tillkommit med åren. Prinskorv, gravlax och sillar har dykt upp under senare tid. Tänk att sill som vi förr i tiden åt som en vardagsrätt, idag anses som en delikatess och är ett självklart inslag när det nalkas högtid och fest. Vår älskade köttbulle, som blivit ett slags kännetecken för Sverige, hamnade inte på julbordet fören 1970. Och du, för att inte få torra köttbullar, använd dig av finmalen köttfärs och blanda bara ihop den tills den är precis blandad. Arbetar med den för mycket smyger sig fettet ut ur köttet som gör att köttbullarna blir torra, och det är ju det sista vi vill att de ska bli! Skulle det vara så att du känner dig osäker i köket och vill lära dig mer, för att nästa år kunna chockera släkten med vilken gourmetkock du är, så kan vi varmt rekommendera någon av våra matlagningskurser.
[Källa: Julbordsguiden.se]
Läs även: Varför firar vi jul?
I Sverige är det traditionella julbordet en höjdpunkt för många, det är en kulinarisk upplevelse som sträcker sig över landets matkultur. Julbordet kan även variera beroende på familj och vart i landet du bor. I Östergötland ställer man gärna fram bruna bönor, på Öland åker deras berömda Kroppkaka fram och i Skåne och Blekinges län är det inte ovanligt med ål, trots att den är fridlyst. Men egentligen så är det okej att ställa fram vad som helst och det man tycker om. Vissa ser grönkål som en självklarhet, medan andra absolut inte vill ha det i närheten av maten. I andra hem är köttbullar och prinskorv det som symboliserar jul, men hos grannen är det laxen som är det stora huvudnumret på julbuffén. Det som gör att många står hela dagen i köket under julafton, hanterar disk och lägger in överblivna rester i kylen, beror på att man gör för mycket mat. Försök istället att anpassa ditt julbord just efter familjens tycke och smak, så slipper det bli för mycket svinn. Men rester kommer vi aldrig komma undan, vilket leder till det positiva myset på juldagen när man kan gå omkring i pyjamas hela dagen, nalla kalla köttbullar ur kylen och äta smörgås med julskinka på framför en bra film.
Oavsett vilka rätter som serveras och vilka traditioner som följs så är julbordet en stund då man samlas runt bordet för att njuta av god mat och umgås. Traditionellt sett så börjar man med det kalla, som sill och lax för att sedan hugga in på varmrätterna. Och trots att skärpet spänner lite extra runt magen efter att man frossat i alla delikatesser, så finns det alltid plats för gottigheterna som serveras på godisbordet.
Tänk att gröt är något som vi gärna äter en festlig dag som denna. Risgrynsgröten äts ofta i hemmen under julafton, men under olika tider på dagen från familj till familj. Hos vissa tillhör det julfrukosten, hos andra ses det som en efterrätt och en del har det som kvällsmat som avslutar firandet. Vissa kanske inte äter det alls? Vad vet vi. Men glöm för gud skull inte att ställa ut en tallrik den 23e till tomten, så han också bli mätt och nöjd. Förr trodde man att gårdstomten som vaktade stugorna och djuren skulle bli arg om han inte fick sin julgröt och därmed ställa till med massa hyss och oreda. Så få in detta i din tradition, för det är inte värt att chansa.
Kalla rätter på julbordet
Inlagd sill (gärna flera olika sorter)
Lax antingen gravad, varmrökt eller kallrökt
Hovmästarsås
Sillröra som gubbröra eller sillsallad
Ägghalvor med skagenröra eller majonäs
Rödbetssallad
Grönkålssallad
Sylta
Vörtbröd
Julost
Brie
Brysselkål
Senap
Efterrätt
Ris a la Malta
Pepparkakor
Lussekatter
Kolor
Knäck
Saffranskladdkaka
Ischoklad
Clementiner
Risgrynsgröt
Mjuk Pepparkaka
Chokladtryffel
Polkagrisar
Fudge
Skumtomtar
Rocky Road
Dryck
Julmust
Glögg
Snaps
Julöl
Mumma
Trocamust
Kaffe
Så vad har vi kommit fram till då egentligen? Jo. Julbordet är lika viktigt för oss på julafton som Kalle Anka och Hans Vänner är. Vi sätter oss ner till bords med våra nära och skrattar, skålar och njuter av god mat. Kan man få bättre kvalitétstid? Oavsett om man äter kött eller ej, eller vartifrån i landet man kommer ifrån, så är det viktigaste att man dukar upp med det som man själv tycker är viktigt och gott. Ett julbord kan inte vara för litet eller för stort, rätt eller fel. Så lycka till med matlagningen och ha en riktigt GOD jul!