
Julbordet är en av de viktigaste höjdpunkterna under julsäsongen och utgör en stor del av firandet. Det är en festmåltid som inte bara fyller magen utan också hjärtat med glädje. Vårt svenska julbordet, som är känt för sin stora variation av rätter och desserter, är ett gastronomiskt äventyr med traditionella smaker och lokala delikatesser.
Förberedelserna inför julafton, med både inköp av julklappar och förberedelser inför julbordet, börjar oftast några dagar och ibland även veckor, innan för att man inte ska glömma bort något. Och beroende på vem man firar jul med, om det är vänner eller familjen så samlas man för att laga och baka tillsammans, och doften av kanel och nejlika fyller hemmen. Julskinkan griljeras i ugnen med en härlig blandning av senap och sirap, för att få den perfekta smaken. Köttbullarna rullas för hand med kärlek och omsorg, medan sillen läggs in med noggrannhet för att ge olika smaker och variationer. En hektisk och rolig tid för att skapa det perfekta julbordet som kommer att glädja, och mätta, alla gäster på julafton.
Att äta julbord är en tradition som har följt med oss ända sedan vikingatiden, då kallat “dricka jul”. Men det var inte förens under medeltiden som det kristina julfirandet nådde Sverige. Eftersom det var en romersk-katolsk sed så fastade man under advent, det var alltså inte tillåtet att äta någon mat men framförallt inte kött. Fastan bröts under julafonskvällen och det var då man äntligen fick frossa i mat och kött av olika slag.
Men under alla dessa år har det varit många och ibland även långa diskussioner om vad som egentligen hör hemma på ett julbord och det tillkommer alltid någon ny maträtt varje år. Prinskorv, gravlax och sill i olika lagringar har dykt upp under senare år. Idag är det svårt att kunna tänka sig att sill som vi förr i tiden åt som en vardagsrätt, idag anses som en delikatess och är ett självklart inslag när det nalkas julbord, påskmiddag eller midsommarmat. Våra älskade köttbullar, som blivit ett slags kännetecken för Sverige, hamnade på julbordet så sent som år 1970. Och du, för att inte få torra köttbullar, använd dig av finmalen köttfärs och blanda bara ihop den tills den är precis blandad. Arbetar man med den för mycket så smyger sig fettet ut ur köttet som gör att köttbullarna blir torra, och det är ju det sista vi vill att de ska bli! Skulle det vara så att du känner dig osäker i köket och vill lära dig mer, för att nästa år kunna chockera släkten med vilken gourmetkock du har blivit, så kan vi varmt rekommendera någon av våra matlagningskurser.
[Källa: Julbordsguiden.se]
Läs även: Varför firar vi jul?
I Sverige är det traditionella julbordet en höjdpunkt för många, det är en kulinarisk upplevelse som sträcker sig över landets matkultur. Det är även vanligt att julbordet varierar beroende på familj och vart i landet det är man befinner sig. I Östergötland ställer man gärna fram bruna bönor, på Öland åker deras berömda Kroppkaka fram och i Skåne och Blekinges län är det inte ovanligt med ål, trots att den är fridlyst. Men egentligen så är det okej att ställa fram vad som helst på julbordet, för det finns inga rätt eller fel egentligen, utan det är fritt fram att ställa fram exakt det man tycker om. Vissa ser grönkål som en självklarhet, medan andra absolut inte vill ha det i närheten av maten. I andra hem är det köttbullarna och prinskorven som är det rätterna som symboliserar jul, men hos grannen kanske det är laxen och julskinkan som är det stora huvudnumret på julbuffén. Och det som gör att många börjar förberedelserna redan dagen innan och står hela dagen i köket under julafton är för att laga mat, ställa fram mat, hanterar disk och lägga in överblivna rester i kylen, beror på att man gör för mycket mat. Du kan istället försöka att anpassa julbordet efter ditt sällskap tycke och smak, koka inte upp hela påsen med bruna bönor om det bara är en person som äter det. Då slipper det bli för mycket svinn. Men oavsett hur vi vrider och vänder på det så kommer vi aldrig att komma undan rester, vilket leder till det positiva myset under juldagen, när man går om kring i sin julpyjamas hela dagen, nalla kalla köttbullar ur kylen och äta smörgås med julskinka framför en riktigt bra film.
Oavsett vilka rätter som du väljer att servera och vilka traditioner som följs så är julbordet en viktig del av julfirandet då man samlas runt bordet för att njuta av årets bästa middag och njuta av trevligt umgänge. Traditionellt sett så sker julbordet i tre omgångar. Man börjar med det kalla som sill oh lax för att sedan hugga in på varmrätterna som köttbullar och Janssons. Och trots att skärpet spänner lite extra runt magen efter att man frossat i alla delikatesser, så finns det alltid plats för alla gottigheter som serveras på godisbordet.
Tänk att gröt är något som vi gärna äter en festlig dag som denna. Risgrynsgröten äts ofta i hemmen under julafton, men under olika tider på dygnet beroende på familj till familj. Hos vissa är risgrynsgröten ett måste till julfrukosten, hos andra ses det som en efterrätt och äts efter julbordet och en del har det som kvällsmat och är det som avslutar hela firandet. Vissa kanske inte äter det alls? Vad vet vi. Men en sak som är säker är att vi inte får glömma att ställa ut en tallrik med risgrynsgröt den 23e till tomten, så han ska bli mätt och nöjd. Förr trodde man att gårdstomten som vaktade stugorna och djuren skulle bli väldigt arg om han inte fick sin julgröt och därmed ställa till med massa hyss och oreda. Så in in detta i din tradition, för det är inte värt att chansa!
Kalla rätter på julbordet
Inlagd sill (gärna flera olika sorter)
Gravadlax
Varmröktlax
Kallröktlax
Julskinka
Hovmästarsås
Hjortronsås
Sillröra eller sillsallad
Gubbröra
Ägghalvor med skagenröra eller majonäs
Rödbetssallad
Grönkålssallad
Sylta
Vörtbröd
Julost
Brie
Brysselkål
Senap
Leverpastej
Lutfisk
Efterrätt
Ris a la Malta
Pepparkakor
Lussekatter
Saffransbullar
Kolor
Knäck
Saffranskladdkaka
Ischoklad
Clementiner
Risgrynsgröt
Mjuk Pepparkaka
Chokladtryffel
Polkagrisar
Fudge
Skumtomtar
Rocky Road
Ostkaka
Dryck
Julmust
Glögg
Snaps
Julöl
Mumma
Trocamust
Kaffe
Äggtoddy
Julsangria
Är man vegetarian så innebär inte det att det bara är grönkålssalladen som man kan bjuda på. Det finns massa olika alternativ att laga så att alla kan njuta av ett gott julbord. Du kan exempelvis byta ut julskinkan mot en bakad rotselleri med senapstäcke, göra revbensspjällen på Oumph eller byta ut anjovisen mot kapris i din Janssons.
Och för att bemästra konsten av att laga vegetarisk mat kan du förbereda dig med en vegetarisk matlagningskurs. På så sätt kan du utöka ditt julbord så att det blir en måltid för alla.
Checklista
Grönkålsgratäng
Janssons frestelse med kapris
Grönkålspaj med ädelost och valnötter
Sallad med avokado och granatäpple
Falafel istället för köttbullar
Revbenspjäll på Oumph
Bakad rostselleri med senapsäcke
Vegansk skagenröra
Västerbottenpaj