Digitalt presentkort inom 5 minuter  • Fri frakt & hemleverans  läs mer

2023-11-07 av Filippa Bergsten Belin

Julklappstips

Julens 5 viktigaste hålltider

Julen är för många den mest efterlängtade dagen på året. Det är en dag full av förväntan och gemenskap, där familjer och vänner samlas för att fira tillsammans. Denna magiska tid på året är fylld av skratt, värme och kärlek, som människor runt om i landet delar tillsammans. Under julen finns det även några hålltider och traditioner som gör dagen lite extra minnesvärd.

Utöver den glädje och gemenskap som definierar julfirandet, finns det några tidpunkter och traditioner som är så inpräglade i oss att vi helt enkel inte kan ignorera dem. Det inkluderar den årliga julgransdekorationen, uppesittarkvällen där miljoner människor bänkas framför tv:n och att tomten knackar på efter att man sett klart Kalle Ankas och hans vänner. Det är dessa stunder som fyller våra hjärtan med glädje och gör julen till den mest speciella tiden på året.

Läs även: Julklappstips - Stora julklappsguiden 2024

Uppesittarkvällen

Uppesittarkvällen, en tradition som har roat och enat familjer i flera generationer. Kvällen innan självaste julafton samlas människor runt om i Sverige för att spela Bingolotto och lyssna på musik från folkkära artister. 

Bingolottos uppesittarkväll, som har sänt på svenska TV-skärmar sedan 1995, har blivit en symbol för startskottet på julen. Programmet ger människor chansen att vinna priser, allt från pengar och bilar - till resor och varor. Gemenskapen och förväntan är lika viktigt som spelet. Familjer samlas i soffan, lotterna sprids ut och bingobrickorna fylls i, med förhoppningar om att få en komplett rad och vinna. 

Under dessa magiska timmar fylls vardagsrummet med skratt och rop av glädje när numren dras. Man dricker gott, slår in julklappar, rimmar och mumsar på godsaker. En atmosfär av spänning och förväntan, där det är inte bara handlar om att vinna, utan också om gemenskap med nära och kära.
Julens hålltider

Julaftonsmorgon

Julaftonsmorgon börjar med en spännande känsla i luften. Barnen vaknar ofta tidigt och rusar till granen för att se om jultomten har lämnat något  och ätit upp gröten som man ställt fram kvällen innan. Föräldrarna förbereder samtidigt en julfrukost med gröt, julskinka, julvört och tänder alla fyra ljusen i adventsljusstaken. Doften av nybryggt kaffe och nybakade pepparkakor sprider sig genom huset och man känner att nu, nu är julen här! 

Efter frukosten samlas de flesta familjer runt julgranen för att öppna de första julklapparna. Barnen öppnar sina paket med glittrande ögon och ropar med glädje när de upptäcker vad de har fått av tomten, och föräldrarna (som då i själva verket är anledningen till varför det ligger paket under granen från tomten) kan luta sig tillbaka en stund och njuta.

Kalle anka och hans vänner önskar God Jul

Kalle Anka, som det heter i folkmun, är från början ett amerikanskt tv-program och har sänts i Sverige varje julafton sedan 1960. Det är ett program som samlar många familjer och delar upp julaftons olika aktiviteter, "före och efter Kalle", kl. 15:00 på SVT.

För många familjer är det ett oundvikligt inslag på julafton när årets julvärd ska tända ljuset klockan tre, och både unga och gamla samlas för att följa med på äventyret tillsammans med Kalle och hans vänner. Det är en tradition som går långt tillbaka och som har blivit en stor del av det svenska julfirandet. 

Kalle Anka markerar för många starten på julfirandet. Familjen kanske precis har avnjutit ett gott julbord, eller vissa har precis anlänt till julstöket, för att tillsammans bänka sig framför tv:n. Och visst har vi alla någon i familjen som skrockar gott och säger "en sån färg skulle man ha" när tomtenissarna målar med den schackrutiga färgen?

Julbordet

En av de största delarna av julfirandet är det stora julbordet. Familjer och vänner samlas runt bordet för att njuta av läckra rätter och delikatesser som har förberetts med kärlek och omsorg. Julskinka, köttbullar, prinskorv och olika sorters sill, är några av de traditionella rätterna som finns med på det svenska julbordet. 

Efter middagen är det dags för efterrätten, där kolor, fudge, lussebullar och pepparkakor ofta dukas fram. Doften av kanel och saffran fyller luften, julmusiken spelas ur högtalarna och julens magi tar över.

Läs även: Checklista inför julbordet 
 
Julens 5 viktigaste hålltider

Julklappsutdelning 

Vissa familjer delar ut julklappar innan Kalle Anka och vissa har det som tradition efter. Hos en del averkar man flera julklappsutdelningar under dagen, beroende på hur stor familj man har och hur dagen är uppdelad. Julen är barnens högtid och man kommer aldrig komma i från att julklapparna, och tomten, är det som deras pirriga magar går och väntar på hela dagen. Men om vi ska vara ärliga så blir ju även vi lite exalterade (i smyg) om det kommer upp en julklapp även till oss från säcken, trots att vi inte önskar oss något annat än snälla barn. 

Att få julklappar är lika roligt att få som att ge. Det samlar familjerna och vi kan visa vår uppskattning till de vi tycker om. Finns det något roligare än att kunna ge något som stått på någons önskelista länge? 

Att få en upplevelse i julklapp är något som alla blir glada över. Att få uppleva något som länge har stått på ens bucket-list, som exempelvis en helikoptertur eller en Privat Relaxavdelning för två där man får kvailtétstid tillsammans, slår alla materiella ting. Upplevelser skapar minnen, och minnen bär vi alltid med oss. Så i år är det dags! Ge bort en julgåva som din svägerska, morfar eller syster sent kommer glömma. Och du! Vi har massa olika presentboxar som du kan välja att få värdebeviset i, då slipper du tänka på trassliga snören och den blir som en fin dekoration under granen.

Sammanfattningsvis

kan vi alla komma fram till att julen är en dag full av glädje, samhörighet och kärlek. En dag då människor skapar nya minnen tillsammans och vi har våra egna traditioner och hålltider som säger hur dagen bör firas. För precis som Gustav Svensson säger i "Svensson Svensson, God Jul" avsnitt 12:
"Det är ju det som är meningen med julen, allting ska vara exakt likadant år från år, det är den enda dan som man verkligen kan lita på hur den kommer och bli."