Digitalt presentkort inom 5 minuter  • Fri frakt & hemleverans  läs mer

2024-05-23 av Filippa Bergsten Belin

Studentpresent

Studentmottagningen - så lyckas du med en grym mottagning

Planera studentmottagningen med hjälp av vår checklista

Äntligen är det dags för studentmottagning! En av de mest efterlängtade festerna i en students liv. Det är en dag att fira studenternas framgångar och en dag att njuta av sommaren tillsammans med vänner och familj. Men hur kan man göra sin studentmottagning till en riktigt grym fest som alla kommer att minnas? I denna artikel kommer vi att ge dig tips och idéer för att lyckas med en studentmottagning.

Vad är en studentmottagning?

Låt oss börja där. En studentmottagning en fest som anordnas för att fira studentens avslutning av sin skolgång. Studentmottagningen äger rum efter utspringet och studentflaks åkningen och innan studentskivan som är den avslutande festen tillsammans med klasskompisarna. Oftast brukar studenten själv bjuda in vänner och familj för att fira tillsammans och lämna över en studentpresent. Mottagningen brukar vara en stor händelse där det är vanligt att man serverar god mat och dryck. Det är oftast ens närmsta familj som styr upp studentmottagningen och ser till att allt finns på plats, så som lekar, dekoration och ett presentbord. En mottagning kan se olika ut, vissa är mer formella medan andra är mer av en avslappnad stund. Oavsett så är det ett tillfälle att fira tillsammans med familjen innan studenten tar sig vidare för att fira studentkvällen tillsammans med sina klasskompisar. 

Vilka bjuder man på studentmottagningen?

Studentmottagningen är till för att de som man har nära ska få chansen att fira ens student. Så vanliga personer att bjuda in till sin mottagning är närmsta familj och vänner som inte tar studenten samma år. Det är även vanligt att bjuda familjekompisar och nära grannar till sin mottagning för att fira att man äntligen har tagit studenten efter 12 års slit.

Studentmottagningen - så lyckas du med en grym mottagning

Tips och checklista inför studentmottagningen

Är det dags för ditt barn att ta studenten? Det är mycket att hålla koll på när studenten närmar sig och det är lätt att glömma något. Men för att du inte ska missa att köpa fler champagneglas eller något annat man bara inte får missa, har vi satt ihop en checklista och delar med oss av våra tips på hur du lyckas med en fantastisk studentmottagning. 

1. Fixa dekorationer 

Att ha en tema på din studentmottagning kan göra tillställningen ännu roligare och mer minnesvärd. Temat kan vara något som är kopplat till studentens intressen eller hobbyn. Det kan också vara något som alla gäster kan delta i, som en maskerad eller en karaoke-tävling. Det är även efter temat som du kan bestämma hur du ska pynta, vilka kläder du ska ha på dig och vilka presenter du som anhörig ska köpa. 

  • Fixa bord och stolar
  • Ballonger
  • Serpentiner
  • Ljus till borden
  • Servetter, tallrikar och glas
  • Duk
  • Kaffekoppar

2. Köp en studentpresent - ställ fram ett presentbord

Det är även på studentmottagningen som du lämnar över din gåva. För att göra det lätt för gästerna att lämna över sina presenter är det viktigt att ställa fram ett presentbord. Det underlättar så att ingen studentpresent glöms bort under festen eller kommer till skada. 

När det kommer till studentpresenter finns det många alternativ att välja mellan. Men populära väl är helikopterturer och luftballongsflygningar som ger studenten en minnesvärd upplevelse att se framemot. Andra vanliga gåvor är smycken och teknikprylar men även smakupplevelser såsom vin- och champagneprovning. Många gånger  har studenten själv skapat en önskelista där du kan vara säker på ditt val av studentpresent. 

3. Planera mat och dryck

Mat och dryck är en viktig del av varje fest, och på en studentmottagning är det extra viktigt att ha tillräckligt med mat och dryck för alla gäster. Att göra en buffé är ett vanligt val och passar utmärkt att bjuda på om man blir ett stort sällskap. Tänk på att ha en blandning av mat och snacks, och se till att det finns alternativ för dem som har speciella kostbehov. När det gäller dryck så är det viktigt att ha tillräckligt med vatten och läsk för dem som inte dricker alkohol. 

  • Plockmat till buffén (Potatissallad, kallskuret, ostar, sallad, fruktfat ect.)
  • Tårta
  • Bubbel att skåla med
  • Vin och öl till maten
  • Läsk
  • Kaffe
  • Vattenkannor
Studentmottagningen - så lyckas du med en grym mottagning

4. Skapa en festlig atmosfär

För att göra din studentmottagning till en riktigt grym fest är det viktigt att skapa en festlig atmosfär. Använd ballonger, girlanger och annan dekoration för att skapa en festlig stämning. Spela musik som passar till festen och se till att det finns tillräckligt med utrymme för dans och lek.

  • Högtalare
  • En bra spellista
  • Lekar
  • Fotostation
  • Gästbok

5. Tacka dina gäster

När festen når sitt slut är det viktigt att tacka gäster för att de har kommit och firat din student tillsammans med dig. Eftersom studenten vanligtvis åker vidare på andra festligheter innan alla gäster har gått är det vanligt att man skickar ut ett personligt tackkort för att rikta ett personligt tack till alla som valt att dela den speciella dagen med dig. 

Läs även: 15 sätt att skriva tackkort som student

Vanliga frågor om studentmottagning

  • Vad kostar det?
    Kostnaden för en studentmottagning kan variera. Det som påverkar priset är främst vilken mat och dryck man väljer att servera. Att välja att göra en egen buffé är oftast billigare än att satsa på caterad mat. För att få en uppskattning brukar man räkna på 150-200 kr/person. När man anordnar en studentmottagning finns det flera saker man kan göra för att få ner kostnaden. 
  • Hur ser en studentmottagning ut?
    Tiderna för en studentmottagning varierar beroende på när utspringet sker och när studentens fest på senare på kvällen börjar. Men det är vanligt att firandet pågår i cirka 2-3 timmar. Ett vanligt upplägg brukar se ut såhär: 

    14:00 Alla gäster är välkomna till platsen för firandet
    14:30 Gemensam skål för studenten & mingel
    15:00 Maten serveras
    16:00 Presentöppning
    16:30 Tårta och kaffe serveras
    17:30 Studentmottagningen börjar att avrundas
    18:00 Studenten säger tack för sig och rör sig vidare mot kvällens studentfest

    Det är bra att ge studenten tid att hinna vila då det är en lång dag som börjar med champagnefrukost och avslutas med en gemensam fest med klassen. Se därför till att sätta en sluttid så att studenten inte behöver känna sig oförskämd för att man vill ta en liten tupplur. 
  • Hur kommer man klädd till mottagningen?
    Festlig stämning kräver festliga kläder. Se till att klä upp dig så att du känner dig extra fin och somrig på den stora dagen. Visa att du ansträngt dig för att dela den här dagen som är så viktigt i studentens liv. Skjorta, kavaj, klänning eller blus är vanliga plagg att bära under en studentmottagning. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så har man en studentmottagning för att fira att studenten klarat sig igenom alla 12 år i skolan. Den firas tillsammans med sin familj och vänner som inte tar studenten samma år. Det bjuds på mat ofta buffé, fika i form av studenttårta och god dryck. Och glöm inte att köpa någon studentpresent för att visa hur stolt du är över den glada studenten.