Du lägger ju självklart en upplevelse i julstrumpan! För kvällen innan julafton, när du slår in det sista julklapparna och julskinkan griljeras i ugnen - ja då är det dags att fylla julstrumpan som hänger över den sprakande öppna spisen.
Julstrumpan som ursprungligen är en enkel, extra stor strumpa som hängs upp vid eldstaden kvällen innan julafton och ska fyllas med små julklappar och godsaker som barn (ibland även vuxna) hittar på julaftonsmorgonen, är en älskad jultradition. Men vart kommer egentligen julstrumpan från? Och vad kan jag fylla julstrumpan med? Det har vi i denna text tagit reda på!
Ja, vad kan man egentligen stoppa i julstrumpan? Vi tycker att innehållet ska vara både personligt och omtänksamt - något som speglar mottagarens personlighet eller er relation. För din partner kan du fylla julstrumpan med något som påminner om ett speciellt ögonblick som första dejten eller kanske en upplevelse som en ost och ölprovning. Du kan även överraska med en liten symbol från första gången ni träffades, som en god chokladbit från kaféet ni sågs på första gången (och då förväntar vi oss att vår partner kopplar det, eller hur).
Om det är ditt barns julstrumpa som ska fyllas, kan du lägga ner ett presentkort på bio, godis, små leksaker eller pussel som passar deras intressen. Medan tonåringen kanske hellre uppskattar ett par hörlurar eller sitt favoritgodis. Men oavsett vem julstrumpan är till kan det vara roligt att blanda små överraskningar med något som känns genomtänkt. Därför ger vi dig här nedan 23 tips på vad du kan fylla julstrumpan med.
12 gåvor att lägga i barnens julstrumpor
11 tips till de vuxna:
Julstrumpan öppnar man på morgonen och är det första paketet man får. Den fylls under natten av tomten, eller den busiga nissen, som smugit in och lagt i små presenter eller godsaker för att sprida lite extra julglädje direkt på julaftons morgon.
Traditionen kring julstrumpan är för barnen en magisk stund, när de smyger upp i sina julpyjamasar och upptäcker vad tomten har gömt i strumpan innan resten av familjen vaknar och det stora julfirandet börjar. Även det vuxna uppskattar denna tradition när man får se årets små överraskningar.
Läs även: Julens 5 viktigaste hålltider
Hur traditionen kring julstrumpans ursprung finns det olika teorier om. En populär teori går tillbaka till 300-talet genom den givmilde biskopen Sankt Nikolaus som kastade pengar genom tre flickors skorstenar för att hjälpa dem ur fattigdom. Mynten föll då ner i deras strumpor som hängde och torkade efter tvätt, detta har sedan inspirerat oss till att lägga små julklappar i det vi idag kallar för julstrumpor. En annan teori är att traditionen härstammar från en anglosaxisk gåvotradition som även den uppstod under 300-talet. Där ingick det i julfirandet att föräldrarna la små gåvor i barnens strumpor som en symbol för lycka.
Men oavsett vilket ursprung som stämmer så har julstrumpan blivit en viktig och älskad tradition av julfirandet världen över.
Läs även: Varför firar vi jul?