Populära sökningar
Om du någonsin kollat på Peaky Blinders har du sett Tommy Shelby och hans gäng av eleganta gangsters dricka whisky i nästan varje scen, speciellt på puben The Garrison. De dricker alltid irländskt – sorten är viktig för dem. Har du nyligen fått upp ögonen för denna exklusiva dryck eller är du en långvarig whiskykonnässör? Oavsett din tidigare kännedom är en whiskyprovning något som kommer fördjupa din förhållande till drycken och verkligen ta din njutning till en annan nivå.
Scotch whisky
Tillverkas i Skottland och är vanligtvis gjord av maltkorn. Scotch är för många hur en whisky “ska smaka”. Den skotska industrin är med rätta känd för sina kraftigt torvade whisky. Den har en rökig karaktär med tobaks- och lädersmaker. För att kallas scotch måste whiskyn ha mognat i ett ekfat i Skottland i minst tre år.
Irish whisky
Tillverkas i Irland och är vanligtvis gjord av både maltad och omältad korn. Till skillnad från skotsk whisky är irländsk whisky lätt, fruktig och mild. Irish whisky är en perfekt whisky för dig som är nybörjare på området då den är relativt lättdrucken i jämförelse med andra sorter. För att kallas irländsk whisky måste whiskyn lagras i minst tre år på ekfat i Irland.
Bourbon whisky
Tillverkas i USA och är gjord av minst 51% majs. Bourbon har en sötare och rundare smak i jämförelse med annan whisky. För att kallas bourbon måste whiskyn lagras i nya ekfat som rostas väldigt hårt.
Rye whisky
Tillverkas i USA och är gjord av minst 51% råg. Rye whisky liknar bourbon i smaken fast det är råg istället för majs som destilleras. Det är för att de båda lagras i nya ekfat med hård rostning. Rye är vanlig i cocktails och har vanligtvis en smak av torkad frukt och vanilj.
Canadian whisky
Tillverkas i Kanada och är gjord av en blandning av spannmål, inklusive majs, råg, korn och vete. Blandningen i spannmål gör den unik och även lagringen som ofta sker i ekfat som tidigare innehållit bourbonwhisky. Canadian whisky är mycket mild och len i smaken. Den brukar ofta också smaksättas med sådant som sherry, rom eller fruktvin.
Japanese whisky
Tillverkas i Japan och är väldigt influerad av både skotsk och amerikansk whisky. Den inhemska saketraditionen är även viktig då japansk whisky är väldigt ren och fruktig i smaken och sällan maltig. Japansk whisky lagras ofta i begagnade bourbonfat av japansk ek.
Tennessee whisky
Tillverkas i Tennessee, USA och tillverkas på samma sätt som bourbon whisky men med en extra steg som kallas "the Lincoln County Process" där destillerad sprit filtreras genom lönnträkol innan lagring. Jack Daniel’s är en populär sort av Tennessee whisky.
Välj rätt glas
En stor del i hur upplevelsen av en dryck blir sitter i vilket glas du välj. Tjocklek, utformning och storlek är några olika egenskaper i ett glas som noga ses över för att välja rätt glas. Det som är gemensamt med whiskyglas är att det har en tulpanliknande form. Ett tumbler-glas eller ett Glencairn-glas är de vanligaste valen för att dricka whisky. Glencairn-glas har en speciell form som hjälper till att framhäva whiskyns arom och smak.
Dofta på whiskyn
För att få den bästa upplevelsen behöver vi använda alla våra sinnen. Innan du tar en klunk, se till att dofta. På sätt kan du upptäcka whiskyns olika egenskaper. Vanliga dofter du kan upptäcka är fruktiga inslag, vanilj, mynta och framförallt om den har rökiga toner.
Ta en liten klunk
Smaka. Kanske det mest centrala är att upptäcka de olika smakerna. Det är inte förrän du får uppleva smakerna du kan avgöra vad du faktiskt tycker om drycken. När du tar en klunk, håll den i munnen i några sekunder innan du sväljer för att uppleva whiskyns smaker och känsla i munnen.
Servera vid rätt temperatur: Vanligtvis dricker man whisky vid rumstemperatur eller lätt kyld.
Prova tillsätta några droppar vatten
Det finns många åsikter kring om man ska blanda ut whiskyn med vatten eller inte. Vill minska styrkan i whiskyn och öppna upp dess smaker och dofter kan du tillsätta en liten mängd vatten. Tänk på att endast använda kallt filtrerat vatten när du blandar ut drycken med några droppar vatten.
Med eller utan is?
Som med vatten skiljer sig åsikterna i det här ämnet. Många experter föredrar att inte använda is. Två skäl är det som brukar anföras: dels vattnar isen ut whiskyn och dels tar kylan bort en del av smaken från drycken. Men “whisky on the rocks”, alltså med is, är också vanligt. Kylan kan ge en frisk känsla till drycken och whiskyn kan bli mer lättdrucken om den vattnas ut lite grann av isen.
Presentation av provningen och dess syfte
Sommelieren går igenom hur provningen kommer gå till och vad han eller hon vill att du ska ta med dig från whiskyprovningen.
En introduktion till whisky, dess ursprung och tillverkningsprocess
Här får du lära dig om whiskyns långa och färgstarka historia. Du får lära dig om hur tillverkningsprocessen går till och hur skillnaderna i den framkallar whisk
yns olika smaker. Du får också lära dig om hur olika länder har olika traditionerna när det kommer till whiskyn och hur det påverkar smaken.
Provning av olika sorters whisky, vanligtvis 3 till 5 sorters
Nu har du kommit fram till kärnan av whiskyprovningen. Här får du se, dofta och smaka på whiskyn. Sommelieren ger dig hjälpande riktlinjer för hur du ska tänka när det gäller att avnjuta drycken på bästa sätt.
Diskussion och analys av smakerna och nyanserna i varje whisky
Att sätta ord på något är att göra det begripligt. Här lär du dig begreppen du behöver för sätta ord på whiskyupplevelsen så att du lättare kan distingera olika nyanser i drycken. Du får också tillfälle att diskutera din upplevelse med de andra deltagarna och se på vilket sätt den liknar eller skiljer sig från deras.
Möjlighet att ställa frågor och diskutera whiskyn med experterna.
Här får du smälta all information du fått i en sammanfattning och du får även möjligheten att ställa alla smarta eller dumma frågor du funderat på i relation till whiskyn och dess historia, smak, doft eller tillverkningsprocess.
Innan du deltar i en whiskyprovning finns det några saker att tänka på: