Digitalt presentkort inom 5 minuter  • Fri frakt & hemleverans  läs mer

2024-11-02 av Filippa Bergsten Belin

Julklappstips

Hur gör man en egen julkalender?

24 tips på vad du kan ge både vuxna och barn

Vi närmar oss november, löven ligger som ett färgglatt täcke på marken och kylan nyper tag i dina kinder på morgonen. Det är nu vi inser att julen närmar sig med stormsteg och det är dags att börja fundera över vad du ska köpa för julklappar, börja pynta och alla andra traditioner som tillkommer - bland annat julkalendern. 

En julkalender är en populär tradition och en nedräkning fram till julafton. Det är en kalender som endast sträcker sig mellan den 1 december och den 24 december, med 24 luckor där det gömmer sig en liten present varje dag fram till julafton. Och vad som finns bakom varje lucka varierar beroende på vad du har för kalender, men du kan också bestämma det själv - när du gör din helt egna julkalender.

Läs även: Julklappstips - Stora julklappsguiden 2024

Hur gör man en egen julkalender?

Vad heter årets julkalender?

Julkalendrar som vi känner till idag, finns i många olika utföranden och den mest klassiska varianten - som många av oss nostalgiskt minns från barndomen - är såklart chokladkalendern. Du vet, den där med 24 små chokladbitar som låg gömda bakom luckor och visst var det frestande att äta upp alla bitar redan den 1 december! Men på senare år har julkalendern utvecklats och tagit nya former, för att tilltala fler. Nu finns det kalendrar som inte bara innehåller choklad, utan även de som innehåller smink- och skönhetsprodukter, leksaker eller upplevelser.  

I Sverige har vi inte bara traditioner med choklad och presentkalender, utan vi har ju också en annan älskad tradition kring jul - den årliga julkalendern. Den som sänds på SVT varje dag från den 1 december fram till julafton och som har blivit en viktig del av december för både barn och vuxna. Den allra första julkalendern sändes 1960 och har sedan dess varit en självklar del i december. Varje år bjuder julkalendern på ett nytt tema och berättelse med koppling till julen och magin som tillkommer. Och i år, 2024, får vi följa TV-julkalendern vid namn Snödrömmar.

Hur gör man en egen julkalender?

Är det dags att skapa årets julkalender? vad roligt! Det finns flera olika sätt att göra den på, speciellt om du gillar att vara kreativ och pyssla. Du kan använda dig av olika material som papper och tyg och olika färger (så länge de är julens färger). Men innan du börjar är det bra att se till så att du har allt du behöver hemma. Det räcker inte med att bara bestämma vad den ska innehålla, utan även utsidan spelar en stor roll. Du vill ju att kalendern ska vara en vacker del av julpyntet. Och vill du göra det ännu mer personligt, kan du lägga till små julrim som hör till det som gömmer sig bakom varje lucka. 

Har du allt hemma och du har valt format på kalendern? Perfekt! Du har alltså valt om det ska vara kuvert, påsar, hängande paket, en låda eller om du ska köpa en färdig kalender med luckor. Oavsett vilket format du har valt är det nu dags för den roligaste delen - att fylla kalendern med härliga överraskningar. När du börjar fundera på vad du vill lägga i kalendern, kan du välja mellan att följa ett tema, där alla 24 luckor kopplas till varandra på något sätt. Eller så fyller du kalendern med små genomtänkta presenter, upplevelser eller personliga meddelanden. När du sedan har fyllt alla 24 luckor är det viktigt att numrera dem, så att mottagaren vet vilken dag varje gåva ska öppnas.
Hur gör man en egen julkalender?

Vad kan man fylla julkalendern med?

Har du bestämt dig för att göra din egna julkalender, kanske till din partner, bästa vän eller ditt barn. Men känner dig lite osäker på vad du ska fylla alla 24 luckorna med? Det är helt förståeligt - att skapa en personlig och genomtänkt kalender kan kännas som en utmaning. Målet är ju att julkalendern ska spegla personen du ger den till, fylld med omtanke, kärlek och personliga inslag som gör varje lucka speciell. En bra början är att reflektera över mottagarens intressen och personlighet. Är det till exempel en ölälskare du gör kalendern till? Då kan du fylla luckorna med olika ölsorter, små tillbehör som specialöppnare eller unika ölglas, och kanske små fakta om varje ölsort. Till sist kan du ge bort en ölprovning som du gömmer i julstrumpan som öppnas på julafton, varje dag bygger då upp till en höjdpunkt som känns både genomtänkt och personlig. Vill du inte göra en julkalender med specifikt tema så behöver du självklart inte det, de är det som är det bra med en julkalender det finns inga regler eller rätt eller fel. Du kan fylla kalendern med andra saker som bio för två, stumpor, dagspa eller ett presentkort med valfri summa.

Adventskalender till barn

Ja, vad kan man egentligen fylla sina barns julkalendrar med, särskilt om man vill undvika att ge dom godis varje dag i 24 dagar? För många föräldrar känns det kanske inte helt rätt att fylla kalendern med godis och ge barnen en sockerkick direkt på morgonen. Istället kan man fylla kalendern med upplevelser och aktiviteter som ni kan göra tillsammans under december. Det behöver absolut inte vara något dyrt eller tidskrävande varje dag - tvärtom det kan vara små enkla stunder som att julbaka som är de mest uppskattade. Bli inspirerad av våra 24 luckor, ta med dig några till dina barns kalender eller kopiera rakt av - vi kommer inte skvallra.

1. En påse saffran och ett paket russin - det är första advent och julbaket är redo
2. Tatueringar (ja, självklart sådans som går att tvätta bort)
3. Ett pysselkit
4. En utflykt till Paradox Museum
5. Tjockare papper, och fina pennor, för att rita och skriva årets julkort
6. Pussel (dela upp pusslet och lägg i olika luckor, så kan de bygga på dag för dag)
7. En minnesvärd upplevelse för barn
8. Pepparkaksdeg och några formar - andra advent och dags för julbak nr 2
9. En lapp där det står att ni ska göra en kul utflykt dagen till ära, ex en kul lekpark
10. Små bilar
11. En fin och julig ljusslinga att sätta upp i sitt rum
12: Nagellack
13. Ett presentkort på bio för två
14. Lördagsgodis. Detta kan även vara varje lördag i julkalendern
15. Kristyr och pepparkakshus. - tredje advent, julpyssel och julbak i ett
16. Pixiböcker
17. Kit för ansiktsmålning
18. Lego
19. Hårspännen
20. Apelsiner, nejlikor och röda band - ett enkelt och mysigt julpyssel
21. En julpyjamas
22. Knäckformar och sirap - Det är fjärde advent och sista julgodiset inför julafton ska fixas
23. En julkula att hänga i granen
24. Något som står på deras önskelista

Julklappen som man får på själva julafton kan ibland vara en lite större julklapp. Eller helt enkelt den som knyter ihop säcken. Men vet du, du kan även göra det enkelt för dig. Slå in eller rulla ihop en lapp som man får öppna den 24e, och denna leder barnet till en julklapp som ligger under granen eller i julstrumpan. Skriv bara "24" på julklappen och pnuå så vis har du en julklapp mindre att tänka på och de behöver ju faktiskt inte få julklappar både i strumpan, under granen och i adventskalendern. Varsågod, ett tips från oss till dig.

Läs även: Hur många julklappar får era barn

Julkalender till vuxna

Visst förtjänar även vi vuxna en adventskalender? Ja, det tycker vi absolut! Antingen så unnar vi oss och köper en egen till oss själva, eller också så hoppas vi (läs: förväntar oss) att någon i vår närhet ska göra en åt oss. Eller är det kanske du som fått en hint från din sambo att han eller hon vill ha en och nu sitter du här, med julen kommande mot dig likt en tornado, och inte har en aning om vad du ska fylla den med? Se oss som superhjältarna du behöver, håll till godo:

1. Ett hemmagjort presentkort på en god middag du ska laga på kvällen
2. En pocketbok
3. En god och lite annorlunda öl
4. Ett doftljus
5. Ansiktsmasker
6. God choklad (kan ges varje lördag, vi vuxna behöver också lördagsgodis)
7. Ett presentkort på HomeQuest där ni ska lösa ett spännande mysterium hemifrån
8. Väldoftande schampoo
9. Ett gåvokort till en välgörenhetsorganisation
10. En fröpåse, för den som gillar att odla
11. Akvareller och penslar
12. Favoritgodiset
13. En lapp där du skriver varför du älskar personen
14. Badsalt eller badbomb
15. En noga utvald glögg - för tredje adventsmyset
16. Ett presentkort på bio och snacks för två
17. En fin julgranskula
18. En kupong där du meddelar att du tar disken månaden ut (eller ja, i alla fall de närmaste två dagarna)
19. Ett gott och lite lyxigare te
20. Ett presentkort på en vinprovning som ni har att se fram emot
21. Julstrumpor
22. En påse med hembakat julgodis
23. En flaska bubbel - uppesittarkvällen är här!
24. Låt lucka 24 vara presenten med stort P. Det här kan vara den stora julklappen som personen ska få på julafton. Uppfyll en dröm och ge bort en upplevelse som exempelvis racing experience

Vill du vara en ännu bättre liten tomtenisse, så kan du lägga till ett litet julrim på varje julklapp. Detta kommer göra att varje lucka blir extra rolig och man kommer märka hur mycket du lagt ner dig. 

Läs även: 47 julrim till årets julklappar

 

Hur gör man en egen julkalender?

Nissedörr

För det lite yngre barnen har en annan mysig tradition växt fram de senaste åren, nämligen den så kallade Nisseörren. Detta är den svenska tolkningen av den amerikanska traditionen "Elf on the Shelf", där en liten nisse (som man aldrig får se) flyttar in  hemmet någon gång i början på december. Nissen skapar extra magi och spänning under julmånaden genom att utföra olika hyss eller ge små presenter till barnen. Nissedörren som ofta placeras på en vägg, visar nissens hemliga ingång till hemmet och de är här ifrån han smyger in för att ställa till med små bus. Hur ofta nissen bestämmer sig för att visa sin närvaro kan variera endel beroende på familjens egna traditioner. För vissa familjer blir det en daglig överraskning, där nissen utför olika hyss eller lämna små presenter varje morgon, medan för andra familjer kanske nissen bara dyker upp varje advent, lite likt en adventskalender. Denna tradition kan anpassas efter varje familjs egna förutsättningar och hur mycket tid och energi man har för att fixa inför nissens hyss. 

Läs även: Nissen flyttar in

Sammanfattningsvis

Det finns olika sätt att göra en egen julkalender på och det är bara din kreativitet och fantasi som sätter stopp. Så länge du har tejp, sax, papper och penna hemma så är det bara för dig att börja pyssla ihop din helt egna julkalender och skapa ännu mer magi och glädje i jul.